diumenge, 7 de juny del 2015

Les arts en el currículum escolar

Segons l’article “Educación artística, cultural y ciudadanía- De la teoría a la práctica” de Lucia Pimentel i Andrea Giráldez, 
Capítulo 2. Las artes en el currículo escolar, Dora Águila, Marianella Núñez

y Patricia Raquimán, tracta sobre les arts dins el currículum escolar de tota Iberoamèrica. 

Principalment, diferenciem l’educació artística formal, que és aquella que permet una major flexibilitat en les diferents formes d’expressió i reflexió crítica davant una obra artística. Permet la possibilitat de la diversitat de les disciplines artístiques d’acord amb els interessos educatius i els contextos culturals de cada país.
També, diferencia l’ensenyament de les arts de manera integrada juntament amb altres arts com el teatre, l’opera, el cinema, el vídeo i documentals. 

Cal anomenar el CLEA (Consell Llatinoamericà d’Educació per l’Art). Aquest influeix de manera molt directa en les reformes educatives, en la formació de professors i en la promoció de l’educació artística a través de publicacions periòdiques, llibres especialitzats, congressos d’experts,seminaris, etc. 

A més, trobem les diferents propostes curriculars dels diferents països que formen part del consell Llatinoamericà anomenat anteriorment. Especialment parlant d’Espanya veiem que aquesta fixa un Decret d’Ensenyaments mínims comuns per tot l’Estat. L’ensenyament de l’art a primària i secundària és obligatori. A la primària hi ha una àrea d’educació artística integrada per plàstica i música. A la secundària, aquestes, són dues matèries independents: música, per una banda i educació visual i plàstica, per una altra. Pel que fa a la primària, qui imparteix música és un mestre especialista, mentre qui imparteix plàstica és el mestre generalista. En canvi, a la secundària hi ha especialistes d'ambdues matèries. 

Aquest article en permet veure com les arts queden reflectides en el nostre currículum i com queden reflectides en els currículums dels damés paisos Iberoamericans. 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada